Když je vnitřní kritik na scéně, způsob, kterým si vezmeš energii zpět, je spojení s Tvojí vnitřní dospělou částí. Vědomým dospělým, který má kapacitu, nadhled, rozlišovací schopnost. Je přesně tou částí, která drží prostor vnitřnímu dítěti, aby se cítilo bezpečněji, aby ho ujistila, že je tam a že to spolu zvládnou. Přechod z dětského do dospělého vědomí uvolňuje paralýzu a pocit ohrožení.

Pro pevné spojení s dospělou částí je třeba praxe. Naše podvědomí je plné programů a strategií, které nám v minulosti pomohly přežít. A pokud jedeme na autopilota, tato uložená schémata nás řídí. Nemůžeme se v tomto rozpoložení vědomě rozhodnout, co uděláme. Jedeme osvědčenou cestou, která je často upevněna mnoha a mnoha opakováními. Náš mozek i naše tělo ji důvěrně zná, proto je třeba péče, aby se vyšlapala nová cestička, nový návyk.

S tím nám pomůže bdělost a všímavost, kterou autopilota vypínáme. Bdělost je být plně tady a teď, v těle, které je úžasnou kotvou, učitelem, průvodcem a pomocníkem. Čím jemněji a specifičtěji jej umím navnímat, tím více mám informací od intuice, o sobě i o situaci. Tím lépe se pak umím spojit s pozorovatelem, s vnitřním dospělým.

A jak prohlubovat spojení s tělem? Uuu, to je celé samostatné velmi široké téma, ale pojďme se podívat alespoň na pár bodů
Jakákoli meditace – ať už statická nebo dynamická, Ti rozhodně pomůže umět zastavovat a fokusovat mysl. A to je moc důležité, tam to začíná!
Stejně tak práce s dechem je úžasná – dech Ti pomůže v podstatě kdykoli – uklidnit, uvolnit se, odvést z těla, co je potřeba, zvýšit energii v těle a spoustu dalších věcí. Zařadit vědomé dýchání do života je fantastická medicína a rozhodně to doporučuji.
Uvolnění a aktivace těla způsobem, který Ti vyhovuje – ať už skrze jednoduché třesení, masáž, protahování, jógu, tanec, svižnou procházku, sport (tam ale potřebujeme doplnit uvolnění). Tělo má tak možnost rozpohybovat energii a uvolnit případné bloky, zamezit stagnaci. Zároveň navyšujeme energii v těle, což nám nejen zlepšuje kvalitu života, protože nejsme tak letargické, a současně je snazší jej cítit. Být uzemněné, nezůstávat pouze v silné mentální aktivitě. Mimochodem ženy, to je klíčová ženská praxe
Vytvářet nový návyk vnímavosti vůči tělu a vedení pozornost do těla – kdy skenuji, mapuji, co se v něm děje. Specifikuji na maximum a tím kultivuji schopnost si všimnout včas a rozlišit i velké detaily ve svém rozpoložení. Zároveň se tak snáz a rychleji umím napojit na tělo ve vypjatějších situacích.

Jak z vnitřního kritika udělat parťáka 3. část

autor: | Lis 23, 2022 | Vysoká citlivost

0 komentáøù