Kde využiji a kde vyčerpávám své zdroje

Pečovat o sebe sama udržitelně a opravdu efektivně v kontextu současné hektické doby se zdá jako čím dál sofistikovanější úkol.

Udržet se ve vysoké vitalitě a harmonii v životě znamená jít stále do větší hloubky a důsledně se o sebe starat na mnoha úrovních. I v tomto ohledu se po nás chce stále větší dospělost, zralost a převzetí odpovědnosti.

Jakými konkrétními kroky se vyživuješ na denní bázi?

Dostatek kvalitního spánku, zdravá strava, pohyb venku na čerstvém vzduchu – základ, který nejde ošidit, a když mu nevěnujeme dostatek pozornosti, někde se projeví.

Jsou však ještě jemnější roviny, které nás mohou připravovat o velké množství energie. Konání, které naše zdroje vyčerpává, je často nevědomé a velmi tvrdé vůči nám samým.

Úroveň mysli

Pokud většinu dne fungujeme v režimu autopilota, naše konání řídí podvědomí a programy vytvořené k přežití v průběhu našeho života. Často již nefunkční v kontextu současné situace. Vedou mnohdy k popření sebe sama, do strachu, kontroly, přehnané racionalizace a analýzy věcí namísto plného procítění. Často jde také o myšlenky velmi nelaskavé vůči sobě.

Ztráta bdělosti nechává mysli volné pole působnosti a ta často generuje k pochybnosti, negativní hodnocení, srovnávání, skepsi a zahlcení.
Obsah naší mysli pak ovlivňuje, jak se cítíme, protože mozek začne vylučovat hormonální koktejl podle reality v naší mysli.

Řešením je bdělost a všímavost, meditační praxe a zvědomování podvědomých programů. Uvědomění, že už nemusí určovat pravidla mé reality. Stávám se silným pozorovatelem, který má za každé situace možnost volby, nebo jsem stále ve vleku, ztotožněná s obsahem své mysli?

Rovina emocí

Tyto mocné energie a ukazatele zůstávají často v popření a potlačení. Mnohdy s nimi neumíme zacházet, máme pocit, že není vhodné je projevit, nebo je posuzujeme jako negativní a nevhodné, takže se je snažíme „odstranit“. Někdy jsou natolik potlačené a představují nebezpečí ztráty kontroly, že jsme trvale v odpojení.

Tyto přístupy pak vedou k tomu, že energie v nich ukrytá plně neproudí, snižuje se naše citlivost, vnímavost, otevřenost životu, úroveň fyzické energie i schopnost intimity (hlubokého vztahu a bytí ve zranitelnosti) s ostatními.

Náš vnitřní prostor není uvolněný, průchozí a pročištěný. Je jako zaplněný skladovací prostor, kde nikdo pravidelně neuklízí a život tu nemůže plně proudit.

Navíc odmítáním a posuzováním často popíráme některé své části, které volají o pozornost. Vzniká vnitřní rozpor a tlak, protože daná část touží po přijetí a pochopení.

Řešením je učit se s emocemi pracovat jako se sofistikovaným informačním systémem. Nechávat je projít jako vlnu. Nejít do odporu, ale se zvědavostí si vyzvedávat jejich poselství (které nese úplně každá emoce). Chodit jim naproti pomocí konkrétních praxí. Uctít, že ať cítím cokoli, má to svůj důvod.

Když emoce přijímám bez hodnocení, často se zjemňuje jejich síla a netlačí mě do extrémních (někdy až toxických) projevů, kdy mohu ublížit ostatním i sobě. Stávají se mými pomocníky na cestě.

TĚLESNÁ ÚROVEŇ

Všechny roviny naší bytosti se ovlivňují, a pokud netvoříme harmonii na dvou výše zmíněných, tělo tuto skutečnost odráží. Nejčastěji stažením, zatuhnutím, nedostatkem energie, bolestí a potažmo dalšími symptomy a nemocemi, když nesoulad nevidíme a potřebujeme jej zvědomit „tvrději“.

Nápomocné je cokoli, co tělo uvolňuje, jemně aktivuje energii a pomáhá mu otevřít se. Od masáží po nejrůznější pohybové aktivity (třesení, protahování, tanec, běh, tai chi, chi kung atd.).

Čím častěji jsme během dne pozorností tady a teď v těle, tím lépe se nám naviguje životem, jsme lépe propojeni s intuicí a s životním proudem.

Jsou i další faktory, které mají na naše energetické zdroje vliv. Například míra, jakou respektujeme své hranice, jak se umíme projevit, říkat svou pravdu a komunikovat s ostatními, jak dalece jsme uvolnění, autentičtí a svobodní sami v sobě a další. Do jaké míry známe sebe a své potřeby nebo kolik je v našem nervovém systému uloženo traumatických událostí.

Vyplatí se tedy nedívat se jen na základní zjevnou úroveň péče o sebe, ale současně více do hloubky.
Aby životní energie mohla proudit, abychom se cítili být se sebou a se životem v souladu.

Pokud máš otázku nebo cítíš, že se potřebuješ na téma svých zdrojů podívat hlouběji, napiš.

Customize the look of your media by making it widescreen or small and easily align media inside your posts.

Znovuzrozuji se každý den

Love to #hashtag? Good news!

You can add tags (#vacation #dream #summer) throughout your posts to reach more people. Why hashtag? People can use your hashtags to search through content on your blog and find the content that matters to them. So go ahead and #hashtag away!

0 komentářů: „ Kde využiji a kde vyčerpávám své zdroje“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kde využiji a kde vyčerpávám své zdroje

autor: | Lis 1, 2022 | Zdraví a vitalita | 0 komentářů

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *