DOSTATEČNĚ SPÁT – nejvýživnější spánek je do půlnoci.

DOSTATEČNĚ PÍT – kvalitní vodu, bylinkové neslazené čaje (úžasné jsou nyní čaje z čerstvých bylinek), kombuchu…

Zařadit do jídelníčku co nejvíce přirozené rostlinné stravy a POTRAVINY S VYSOKOU VÝŽIVOVOU HODNOTOU, tedy dostatkem minerálů, vitamínů a kvalitních tuků – zelenou zeleninu, svěží zelené bylinky (kopřivy, medvědí česnek), kysané zelí, kvalitní tuky (semínka – konopné, dýňové, sezamové, čerstvě lisované oleje), dlouze vařené zeleninové vývary, zázvor, kurkumu, česnek, miso pastu, mořské řasy, umeocet…

PEČLIVĚ VYBÍRAT ZDROJE INFORMACÍ a omezit jejich příjem na konstruktivní minimum.

Být zdravě zodpovědný je v tuto chvíli naprosto na místě, nicméně je velmi snadné mysl zahltit negativními informacemi a nechat se pohltit strachem. Ten nás okamžitě vede po spirále dolů, do místa paralýzy a stažení. Na fyzické úrovni nás stres a strach připravuje o cennou energii, vyplavuje do těla stresové hormony, které působí kyselé prostředí v těle a oslabuje náš imunitní systém, což nás v této situaci činí ještě více zranitelnými.

🍀 Být bdělí v tom, kam směřuje naše pozornost. JAK FUNGUJE NAŠE MYSL, JE V TOMTO ČASE KLÍČOVÉ. Vidím sklenici polo plnou nebo poloprázdnou? Na co je nyní smysluplné se zaměřit? Na pomoc ostatním? Na odpočinek? Péči o rodinu? Kreativitu a vlastní projekty?

Vytvořte si alespoň RÁMCOVOU STRUKTURU DNE, kterou budete následovat.

🍀 Začínat ráno DENNÍ PRAXÍ. Může to být protažení, vaše oblíbená meditační praxe, tanec, dechové cvičení, prostě cokoli vám dělá dobře psychicky i fyzicky.

🍀 Pokud máte více volného času, můžete jej využít pro VZDĚLÁVÁNÍ a INSPIRACI. Už tak živé a pestré pole online nabídky je nyní ještě bohatší a tak stačí vybrat obor, který vás zajímá a najít příslušné zdroje – online kurz, webinář, e-book, živé vysílání… Jen pozor na přehlcení a rozhodovací paralýzu. Využít tento čas k online detoxu je také velmi hodnotná a přínosná varianta.

🍀 Nejcennější kotvou v těchto intenzivních časech je SPOJENÍ PŘESAHUJÍCÍ TUTO HMOTNOU REALITU. Důvěra v něco většího je něco, co nás může velmi podržet a je to klíčové nejen v této krizové situaci. Spojení s existencí, Bohem, přírodou (cokoli si tam sami pro sebe dosadíte) můžeme kultivovat zejména skrze ZKLIDNĚNÍ MYSLI a MEDITACI. Nyní je spousta iniciativ pořádajících každý večer společné silné meditace:

🌞 Meditace s Matkou Meerou každý den od 19 hodin: Odkazy na každý večer na FB stránce zde: https://www.facebook.com/groups/MotherMeera/

🌞 Pokud začínáte, je skvělý online KURZ SIMPLY MEDITATION – zaměřen na tři oblasti: zklidnění mysli, procítění více lásky a rozvíjení vnitřní rovnováhy. Je vhodný je jak pro úplné začátečníky, tak i pro pokročilé. Více informací najdete v kalendáři, kde postupně přibývají termíny online kurzů: https://www.bhaktimarga.cz/calendar-of-events/

🌞 Meditace spojených srdcí s Terezou Kramerovou (více na jejím instagramovém profilu https://www.instagram.com/vedomy_zivot/: Již proběhlá meditace k vidění zde: https://www.youtube.com/watch?v=STWMiSt_8Uo

🌞 Využívání manter: Doporučuji v těchto dnech zejména Gayatri mantru (poslouchat i opakovat potichu či nahlas).

🌞 Uvolněte své tělo, rozprouděte energii – jemným třesením, poklepáním, protažením, tancem…

Pravidelná živá vysílání plná vědomé práce s tělem a tancem zde FB pravidelně vysílá například skvělá Mirka na stránce Rozvoj tancem (https://www.facebook.com/ROZVOJTANCEM/) nebo báječný průvodce Guy Barrington (https://www.facebook.com/The-Dancing-Heart-Path-in-Czech-Republic-936992783008481/).

🍀 ZHLUBOKA DÝCHEJTE. Pokud možno, zařaďte během dne nějaké dechové cvičení. Prohlubte dech kdykoli si vzpomenete.

🍀 BĚŽTE DO PŘÍRODY. Svižná procházka na čerstvém vzduchu a na slunci každý den je přímo elixír.

🍀 SMĚJTE SE – smích vytváří v těle nesmírně léčivý chemický koktejl. Hluboce uvolňuje celý nervový systém. Je tedy v těchto dnech více než žádoucí. Jestli nás něco nikdy nezklame, pak je to (nejen) český humor – dokážeme si dělat legraci z jakékoli situace, co říkáte? 🙂 Věděli jste, že stačí, když se usmějete nuceně a mozek už reaguje vyloučením příslušných příznivých látek? Tak jen do toho!

🍀 Konejte – VYSTUPUJTE Z ROLE OBĚTI. PRAKTIKUJTE ZMĚNU ÚHLU POHLEDU. Když se přistihnete v panice, zamrznutí, pasivitě, strachu, udělejte vědomě jakoukoli, byť minimální akci. Jděte třeba postavit na čaj, dát si sprchu, uklidit šuplík… Jakákoli akce startuje našeho tvůrce a oslabuje pasivní oběť, která odevzdává svoji sílu.

🍀 POZORUJTE, ZDA JSTE V ODPORU. Ten vám totiž bere spoustu energie. Přijetí situace tak, jak je, vám v mnohém ulehčí. Odtud pak můžete zmapovat možnosti dalšího postupu a konat, co je v tuto chvíli možné.

🍀 DŮVĚŘUJTE, ŽE SE VŠE DĚJE Z URČITÉHO DŮVODU a pro naše nejvyšší dobro, byť z naší perspektivy nevidíme celý obraz.

🍀 KULTIVUJTE SOUCIT A LASKAVOST k sobě i k ostatním.

🍀 PROCIŤUJTE VDĚČNOST, za vše pozitivní, co v tuto chvíli prožíváte.

Péče o naši energii

autor: | Úno 20, 2022 | Péče o sebe

0 komentáøù